Kavárna, vinárna Plzeň

Máte rádi kávu? A nebo dáváte přednost vínu? V kavárnách i vinárnách nabízejí množství druhů těchto nápojů. Jak ale rozlišovat jednotlivé druhy a typy? Vyznáte se v nich? Poradíme Vám.

Pakliže jste častým návštěvníkem kaváren nebo vináren, určitě Vás nelze označit za úplného začátečníka. Přesto, stává se Vám někdy, že při výběru tápete, že si nejste jisti, co se pod jednotlivými názvy a označeními skrývá? Pokud navštívíte kvalitní kavárnu nebo vinárnu, obsluha Vám určitě poradí a vysvětlí, případně doporučí vhodnou volbu. Pojďme si nyní vysvětlit základní pojmy, se kterými se můžete v kavárně či vinárně setkat.

Vína podle barvy

  • Bílé víno – bílá vína se mohou oproti očekávání vyrábět ze všech odrůd hroznů, tedy z bílých, růžových i červených. Hrozny se vylisují a výsledkem je čirý mošt, který se nechává kvasit.
  • Červené víno – pro výrobu červeného vína se používají pouze modré hrozny, protože jen ty obsahují barvivo. Při kvašení se navíc v tekutině ponechávají i slupky z hroznů.
  • Růžové víno je vlastně červené víno, které prošlo jen krátkým kvašením (několik hodin).

Vína podle obsahu zbytkového cukru

Vína se dále dělí podle obsahu zbytkového, tedy nepřidaného a zcela přirozeného cukru, jehož obsah může činit pouhé 4 gramy na litr u suchých vín až po 45 gramů a více na litr u sladkých vín:

  • Suché víno – do 4 gramů cukru na litr
  • Polosuché víno – do 12 gramů cukru na litr
  • Polosladké víno – do 44 gramů cukru na litr
  • Sladké víno – 45 a více gramů cukru na litr

Druhy kávy

Pokud je Vaším oblíbeným nápojem spíše káva, přinášíme Vám stručný přehled italských způsobů přípravy kávy, které se však rozšířily snad po celém světě.

Espresso

Espresso je základní typ kávového nápoje, ze kterého vychází množství dalších káv. Espresso se podává v malinkatém šálku, neboť jde o silnou kávu a stačí jí tedy jen malé množství. Na 30 mililitrů vody se použije 7 gramů kávy.** Espresso** se tradičně vyrábí průtokem horké vody kávou, takže v šálku nezůstává žádná sedlina – můžete tedy nápoj bez obav vypít až do dna. Pokud máte chuť na více kávy, můžete si objednat Espresso Dopio, což není nic jiného, než dvojité Espresso (14 gramů kávy na 60 mililitrů vody).

Ristretto

Ristretto je ještě silnější než Espresso. Ristretto se vyrábí ze stejného množství kávy jako Espresso, ale voda se nechá kávou protékat kratší dobu, takže jí do šálku nateče o něco méně, zato však jen ten nejsilnější počáteční extrakt. U nás není Ristretto příliš známé, ale v Itálii je považováno za nejoblíbenější kávový nápoj.

Lungo

Lungo je Espresso zředěné horkou vodou tak, aby jeho chuť byla mírnější.

Caffé Machiato, Latté Machiato

Caffé Machiato je Espresso zjemněné pouze jednou lžící našlehaného mléka. Latté Machiato pak tvoří přibližně půl na půl Espresso a našlehané mléko.

Cappuccino, Caffé Latté

Cappuccino je vlastně mléko a našlehané mléko s Espressem, které tvoří jen 20 % nápoje. Caffé Latté je pak totéž, ale namísto Espressa se použije slabší Lungo.

Mocca

Mocca je jediná italská káva, která se nedělá v kávovaru. K její přípravě potřebujete tradiční konvičku zvanou bialettca.

Caffé Frappé

Caffé Frappé je ledová kávová pěna, která se pije pro osvěžení především v horkých letních dnech.

Právní prohlášení: Obsah internetového magazínu i jednotlivé jejich prvky jsou právně chráněny. Jakékoli užití spočívající v kopírování a/nebo napodobování obsahu a/nebo prvku tohoto internetového magazínu bez výslovného souhlasu provozovatele internetového magazínu je protiprávní, porušující práva společnosti k autorskému dílu a databázi a zakládající nekalosoutěžní jednání. Neoprávněným užitím obsahu a/nebo prvku interntového magazínu může dojít též k naplnění skutkové podstaty trestného činu porušení předpisů o pravidlech hospodářské soutěže dle § 248 trestního zákoníku a/nebo trestného činu porušení autorského práva, práv souvisejících s právem autorským a práv k databázi dle § 270 trestního zákoníku, za jejichž spáchání může být uložen trest zákazu činnosti, propadnutí věci nebo jiné majetkové hodnoty nebo trest odnětí svobody. Pokud máte o užití obsahu a/nebo prvku internetového magazínu zájem, kontaktujte redakci internetového magazínu. id20449 (magazinplzen.cz#18)


Přidat komentář


Dále by Vás mohlo zajímat